Apuntar a la manera de governar és un dels instruments que ha de fer possible l’horitzó 2030. El document “Fem la Viladecans 2030. Preparem la Ciutat del 2050”, dibuixa una nova estructura de governança basada en els 5 principis de la Nova Governança:
La nova governança
5 principis de la Nova Governança
Reforcem la cultura de la preparació i elaboració de polítiques anticipatòries basades principalment en senyals de canvi que porten a noves oportunitats per al futur i no tant en l’anàlisi del passat i de les percepcions parcials.
Facililitem a empreses, entitats i organitzacions que hi estiguin interessades dur a terme activitats de testatge en condicions reals de solucions innovadores d’interès públic per a la ciutat i acompanyar-les.
Hem creat una oficina del futur (Hola!), hem designat un responsable polític de les estratègies, s’han ampliat les atribucions de la Gerència municipal, creat una nova direcció de serveis especialitzada en el camp relacional. Tots aquets instruments han de practicar l’escolta activa, la rendició de comptes i la cocreació.
Per això hem creat un canal de comunicació interna, el projecte Aire. amb un web i una newsletter mensual.
Volem fer realitat el model de desenvolupament social, econòmic i territorial de la ciutat mitjançant un procés col·laboratiu de llarga durada. Si una cosa tenim clara des de fa temps a Viladecans i més recentment, amb l’escenari d’incertesa produït per la pandèmia, és que, per a la resolució dels grans reptes globals, és clau un compromís i unes responsabilitats col·lectives i locals: l’acció de governar ha de ser conjunta, plural i participativa i la ciutadania s’ha de sentir implicada en cada pas que fa la ciutat.
Quins són els nostres instruments de governança?
Hem creat quatre Cercles de Governança per al seguiment i l’execució de l’Estratègia Viladecans 2030, que ens permeten que tot es faci realitat més enllà del paper i transformar la ciutat en un lloc més habitable.
Cercle de Seguiment de l’Agenda Urbana
S’encarrega de seguir l’execució de l’ Agenda Urbana, d’anar ajustant-la a la realitat i de prendre decisions respecte al seu programa operatiu. Format per l’equip directiu municipal i el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, està en procés d’integrar altres administracions supralocals.
Cercle de Pilotatge de l’Estratègia Viladecans 2030
Constituït per partits amb representació al Consistori i agents de la ciutat, té la missió d’enriquir el desenvolupament de l’Estratègia Viladecans 2030. A la vegada, monitora mitjançant 150 indicadors diferents 3 aspectes clau: la qualitat de vida a la ciutat; com anem avançant amb l’assoliment dels ODS; i com anem avançant en l’assoliment dels 25 Reptes de Ciutat.
Cercle de Seguiment dels Plans Sectorials
Aquest fòrum assegura que la planificació de les polítiques públiques sectorials tingui en compte l’Agenda Urbana Local i l’Estratègia Viladecans 2030, amb alineació als nou Eixos Estratègics de la ciutat. Busca homogeneïtzar els continguts per integrar la visió de ciutat a totes les polítiques locals.
Cercle de Transformació del Pressupost Municipal
El pròxim repte és modificar la lògica anual d’execució del pressupost municipal per adequar-la als recursos econòmics necessaris per implementar les accions de l’Agenda Urbana. Això implica canvis en la gestió econòmica i en les bases d’execució del pressupost.