Labs i narratives
Labs i narratives inclusives
Com impliquem a tothom en la construcció del futur?
A Viladecans pensem en els diferents grups demogràfics i ens adaptem al seu estil de vida tenint en compte quatre aspectes clau:
- Objectiu: Abans de decidir com arribar a aquestes persones, ens preguntem què volem aconseguir. Busquem l’aprenentatge, la recopilació d’opinions, la generació de coneixement o l’experimentació?
- Canals de comunicació:És essencial conèixer els canals que utilitzen, ja sigui a través de les xarxes socials o altres mitjans. Quins suports prefereixen? Quina interactivitat desitgen? Aquest coneixement guia la nostra estratègia de comunicació i participació.
- Espais de trobada:Hem estudiat els espais físics de la ciutat com els esdeveniments que s’hi produeixen per generar sinèrgies amb els moments i llocs on es reuneix la població, però també, en cas contrari, per fer viure els espais habitualment més residencials a través d’experiències.
- Llenguatge: Sempre ens comuniquem amb un llenguatge proper i adaptat a qui ens dirigim. Busquem eliminar la distància que pot provocar un llenguatge excessivament institucional o professional per fer que tothom es senti partícip.
El conte de l'Agenda Urbana
Per als més petits, s’ha editat un conte anomenat “L’Agenda Urbana, tenim una missió” en el qual acompanyem un nen i una nena que descobreixen que un porquet malvat vol amagar l’Agenda Urbana dels ciutadans. El conte es pot gaudir en diferents formats (físic, digital, audiollibre, vídeo i fins i tot representació teatral!) i es troba disponible a la biblioteca municipal i a les biblioteques de barri.
Quan dos nens descobreixen que un porquet malvat i egoista vol impedir que es doni a conèixer l’Agenda Urbana de Viladecans, a fi d’aturar-lo, es veuen immersos en una aventura trepidant que els porta a recórrer la ciutat resolent proves i enigmes. El que no esperen és que amb els seus actes aconseguiran una cosa que els commourà: la unió i l’esperança de tots els veïns per a un futur millor.
Busquem Changemakers
Sabem que la pròxima generació en generar el canvi a la ciutat són les persones que ara són adolescents. Per això hem apropat als alpha i centennials amb un lab i una col·lecció de videopodcast dels que en són protagonistes: Busquem Changemakers.
Amb aquests vídeopodcast s’han creat diferents unitats didàctiques que permetran portar aquests debats a l’aula i poder-ho treballar des dels diferents centres de secundària. I és que des de l’inici del curs 2022 – 2023, els instituts de Viladecans han treballat per co-crear solucions pels reptes locals de l’estratègia 2030 a través de diversos tallers a classe. Els resultats i conclusions han sigut plasmats en vídeos de Tiktok.